DİKKAT EKSİKLİĞİNİN YAŞAM BOYU SEYRİ


DEB seyri çok değişken olan bir bozukluktur. Semptomlar ergenliğe veya erişkinliğe kadar sürebilir veya dikkat süresi ve dürtüsellik sorunları devam edebilir. Semptomlarda ki iyileşme 12 yaşından önce olmamaktadır. İyileşme genellikle 12-20 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. İyileşme verimli bir ergenlik ve erişkin yaşamı, yeterli kişiler arası ilişkiler ve önemsiz sorunlar eşliğinde olabilir. Fakat unutmamak gerekir ki DEB’li bireylerin çoğu kısmi iyileşme gösterir. Bu bireyler kaygı ve duygu durum bozukluklarına eğilimlidirler. Olguların yaklaşık %15-20’sinde, DEB semptomları erişkin yaşamda da devam eder.

DEB’li çocukları izleme çalışmalarında genç yetişkinlikte % 50-65 ‘i hala bazı bozuklukları göstermektedirler. Bu bozukluklar, sosyal ilişkilerde bozukluk, depresyon, anksiyete, düşük benlik saygısı, antisosyal davranışlar, ilaç kullanımı,eğitimsel ve mesleki dezavantajlar olarak kendini göstermektedir.

Bireylerin çok önemli bir bölümünde DEB belirtileri kaybolmamakta ya da form değiştirmektedir. Bu da yaşam boyunca tedavi ve destek gereksinimine neden olmaktadır. Bu bireylerin okul, eğitim, iş çevreleri, aile, arkadaş, eş ve yakınları anlayış, yardım ve desteklerini yıllar boyunca sürdürmelidirler.

Kaplan H.I. & Sadock, B.J. (2004). Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu