Yanlış 1: Dikkat eksikliği erişkinlerde rastlanmayan sadece çocuklarda görülen bir durumdur
Doğru 1: Dikkat eksikliği tanısı alan her 3 çocuktan 1 i erişkinlik döneminde de dikkat eksikliği tanısını korumaktadır. Dolayısıyla erişkin bir birey de dikkat eksikliğine sahip olabilir.
Yanlış 2: Dikkat eksikliği olan çocuk ders çalışmak için masada 5 dakika oturamıyorsa bilgisayar ve televizyon karşısında da saatlerce gözünü kırpmadan oturamaz.
Doğru 2: İnternet, televizyon gibi çocukların ilgisini çeken ve keyif veren araçlarda çocuklar yüksek seviyede odaklanma haline bürünebilirler. Dikkat eksikliğindeki temel sorun; sorumluluk yüklendiği durumlarda (ödev, proje vb etkinliklerde) konuya odaklanıp yapması gerekene yönelmesinde, sürdürebilmesinde ve uyaranlar karşısında dikkati dağıldığında konuya yeniden odaklanmasında sorun vardır.
Yanlış 3: Dikkat eksikliği ilaç kullanılmasa da tedavi edilebilir.
Doğru 3: Dikkat eksikliğinin nörobiyolojik temelli ve genetik aktarıma sahip bir hastalık olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebepten ötürü ilaç tedavisi % 65-75 oranındaki bir başarıya sahiptir. İlaç tedavisinin yanında var olacak olan seans desteği ise başarı oranını yükseltmektedir.
Yanlış 4: Dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçlar sadece okul döneminde kullanılması yeterlidir.
Doğru 4: Kullanılan ilaçlar okul için hazırlanmış ilaçlar değildir. Bununla beraber dikkat eksikliği çocuğun sadece okul ortamında değil toplumsal girdiği tüm ortamlarda uyumunu bozan bir hastalıktır. Sonuç olarak ilaçların okul harici zamanlarda da kullanılması önerilmektedir.
Yanlış 5: Dikkat eksikliği daha çok erkek çocuklarda görülür.
Doğru 5: Dikkat eksikliği için bir cinsiyet ayrımı yapmak mümkün değildir. Kızlarda da erkeklerde de dikkat eksikliği görülebilir.
Yanlış 6:Kötü anne-babalık, disiplinsizlik dikkat eksikliğine neden olur.
Doğru 6: Dikkat eksikliği olan bir çocuk sınıfta parmak kaldırmadan konuşuyor, ödevlerini zamanında teslim edemiyor toplum içinde dağınık bir görüntü sergiliyorsa bu ona verilemeyen aile eğitiminden değildir yahut ilgisiz ebeveyn tutumunun bir göstergesi değildir. Sorun temelinde beyin kaynaklı bir hastalıktır.
Yanlış 7: Dikkat eksikliği tedavisi için kullanılan ilaçlar ergenlikte madde bağımlılığına sebep olur.
Doğru 7: Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği tanılı bir kişinin ileriki süreçte madde bağımlılığı sorunu yaşaması daha olasıdır. Uygun tedaviler bu riski azaltır.
Yanlış 8: Dikkat eksikliği ile öğrenme güçlüğü arasında bir bağlantı yoktur.
Doğru 8: Öğrenme güçlükleri okuma, yazma, matematik gibi bazı becerilerin gelişiminde problem teşkil edebilir. Dikkat eksikliğinin kendisi bir öğrenme güçlüğü değildir ancak öğrenme güçlüğü ile yoğun bir biçimde bağlantılıdır. İkisi de dikkat eksikliği tanısı almış bir çocuğun akademik başarısını olumsuz etkiler.
Yanlış 9: Dikkat eksikliği bireyin hayatını olumsuz etkilemez.
Doğru 9: Tedavisi hiç başlanmamış yahut tamamlanmamış dikkat eksikliği tanılı birey aile hayatı, iş hayatı, eğitim, uyum sağlama, sosyal ilişkiler gibi konularda kayda değer bir ölçüde olumsuz yönde etkilenmektedir.