ÇOCUK NE ZAMAN AŞIRI HAREKETLİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR?


Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB)’nun öğrencilerin sağlıklı ve toplumla uyumlu bir yaşam sürdürebilmesi için erken ve aynı zamanda doğru bir şekilde tanılanması ve duruma göre uygun eğitim düzenlenmesi oldukça önemli bir konudur. Ülkemizdeki DEHB’nin fark edilmesi okul çağlarına uzanmaktadır. Bu noktada sınıftaki hareketli öğrenci ile DEHB öğrencilerin karıştırılması çok sık gündeme gelen bir durumdur. Ancak yaşının gerektiği hareketlilik ile DEHB’den kaynaklı aşırı hareketlilik birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Bu konumda normal hareketlilik ile aşırı hareketliliğin doğru tanımlanması büyük bir önem taşımaktadır. Normal hareketlilikte davranış uyumlu, sürekli ve amaca yöneliktir. Sınırlayıcı bir ortam oluşturulduğunda öğrencinin hareketliliği azalır. Daha çok stresli durumlarda ortaya çıkar. Aşırı hareketlilikte ise davranış keyfi ve amaçsızdır. Sınırlayıcı ve öğrencinin dikkatini yoğunlaştırmaya çalışan bir ortam hareketlilik artmaktadır. Bu durumdaki öğrenciler normal heyecanlı durumlarda sakinleşir, normal durumlarda hareketlenir. Bu iki durum arasındaki ayırt edici noktaları iyi anlamak DEHB olan çocukları doğru tanımak ve anlamak için gereklidir.
Kaynakça: Kaymak, S. (2010) Okulda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 2-3.