DİKKAT EKSİKLİĞİ YAŞAYAN BİREYLER


Dikkat eksikliğinin belirtileri; odaklanma ve konsantre sorunları, huzursuzluk, dürtüsellik, verilen görevleri tamamlamada yaşanan güçlükler, düzensizlik, hayal kırıklığına karşı düşük toleranslı olmak, ruh halinde sık sık değişmeler, öfkeli davranışlar, stres ile mücadelede sorunlar yaşamak ve ilişkilerde dengesizlik ve kararsız davranışlar göstermek gibi sorunlardır.
Birçok kişi dikkat eksikliği sorunun olduğunun farkında olmayabilir. Bu kişilerde genellikle unutkanlık, verilen işleri geciktirmek gibi olumsuz davranışlar gözlenmektedir. Ani ruh hali değişimleri, odaklanma problemleri ve bunlara bağlı olarak gelişen kafa karışıklığı yaşarlar. Buna göre, dikkat eksikliği olan bir kişi, gayet rahat ve mutluyken, dikkatinin başka bir yere kayması ile bir anda içine kapanabilir.
Dikkat eksikliği problemi olan kişiler, olaylar karşısında aşırı sabırsız oldukları için, çok daha hızlı ve kolay bir şekilde strese girebilirler. Dikkat eksikliği olan kişiler, strese ve olumsuz olaylara karşı düşük tolerans gösterirler. Bundan dolayı da çok çabuk hayal kırıklığı yaşayarak, her şeyi kendilerine stres yapabilirler.
İlişkilerde dengesizlik ve değişkenlik yaşanması, iş ve okul performansında düşüş ve öz güven eksikliği gibi olumsuz etkileri olan dikkat eksikliği, genellikle çocuk yaşlarda etkilerini göstermeye başlar. Fakat, çocuklukta ortaya çıkan bu dikkat eksikliği bazı durumlarda anlaşılamayabilir ve çok sonradan tanısı konabilir. Oysa ki, daha önceleri, dikkat eksikliği ve buna bağlı olarak gelişen hiperaktivite, sadece çocukluk dönemi ile sınırlı bir sorun olarak bilinirdi. Fakat, aslında dikkat eksikliğinin belirtileri genellikle erişkin yaşa kadar devam etmektedir. Ayrıca, çocukluk döneminde dikkat eksikliği yaşamamış biri de ileride bu sorunu yaşayabilir. Diğer yandan, özellikle bazı yetişkinlerde yaşanan dikkat eksikliği önemli sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabilmektedir. Yetişkinlerde ya da çocuklarda yaşanan dikkat eksikliğinin tedavileri benzer şekilde yapılmaktadır.